Tutam Tutam Saç Dökülmesi | Dr. Ahmet Ayık
safir fue saç ekimi
0

Saç bakımı ve güzelliği, özellikle kadınların olmak üzere erkeklerin oldukça fazla önem verdiği kişisel bakımlardan bir tanesi. Dolayısıyla saç dökülmesi sorunu, ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Birçok nedeni olabilen saç dökülmesini durdurmak için medikal tedavilerden faydalanılırken, kalıcı çözümler için saç ekimi ve otolog mikro greft tedavisi tercih ediliyor. Günde 50-100 adet saç teli dökülmesini normal karşılarız. Fakat, bu sayının üstündeki saç dökülmesi tepe ve alın bölgesindeki açıklığın oluşumunu hızlandırır ve uzman bir doktora başvurmayı gerektirir. Saç dökülmesine neden olan faktörleri aşağıda açıkladık.

Kalıtsal Saç Dökülmesi

Kalıtsal saç kaybı, en yaygın görülen saç dökülmesi tipidir. Bu tipte; genetik yatkınlık ve erkeklerdeki androjen hormonlarının rol aldığı düşünülmektedir. Özellikle tepeden çevreye doğru bir incelme ve seyrelme söz konusudur. Tablet, solüsyon ve sprey gibi birtakım destekleyici ürünlerin yardımıyla dökülme yavaşlatılabilir, dökülmeye maruz kalmayan saçlar korunabilir. Kalıcı bir şekilde kellik oluştuğunda ise saç ekimi, alternatif tedavi yöntemi olarak tercih ediliyor.

Hatalı Beslenme Programları

Diyet saç dökülmesine neden olur mu? Bu sorunun yanıtı, evet. Hatalı ve uzman desteği alınmadan uygulanan diyet programları dengeli olmadığında, fakir beslenme ile beraber saçlarda güçsüzlük, kırılmalarda artış ve bunlara bağlı saç dökülmesi gelişebiliyor. Saçın yapısındaki keratin maddesi sentezlenemediği için temel proteinlerin besin yoluyla vücudun ihtiyaç duyduğu kadarıyla alınması gerekiyor. Diyet programlarında bu tam olarak sağlanamadığı için saç dökülmesi kaçınılmaz oluyor.

Bazı İlaçların Kullanımı

Birtakım ilaçlar, saçlı deriye nüfus ederek istenmeyen etkilerin sonucu olarak saç dökülmesine neden olabiliyor. Kan sulandırıcılar, artrit, gut, depresyon ve kalp rahatsızlıkları için kullanılan ilaçlar, saç dökülmesi ile sonuçlanıyor. Tüm bunların yanında; doğum kontrol hapları ve vücut şekillendirme için kullanılan ilaçların kesilmesinden sonra da saç dökülmesi açığa çıkabiliyor.

Alopesi Areta (Saçkıran)

Halk arasında saçkıran olarak bilinen alopesi areta, stresin yoğun olduğu zamanlarda açığa çıkıyor. Saçlı deride, bazen kaşlarda, kirpik ve sakalla da olmak üzere vücudun kıl üreten tüm bölgelerinde şekilsiz dökülmelere neden olabiliyor. Genetik faktörler, enfeksiyonlar ve stres gibi olguların neden olduğu tahmin edilse de altındaki nedenler henüz tam olarak tanımlanamıyor.

Aşırı Kilo Kaybı

Aşırı kilo kaybının saç dökülmesi ile ilişkisi vardır. Bunun nedeni telofen effluvium olarak bilinen doğal dökülme evresindeki saç miktarının ve dökülme süresinin uzamasıdır. Dökülme şikayeti yaklaşık 3 ila 6 ay kadar devam eder ve sonrasında durur. Bu kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir.

Yüksek Doz A Vitamini

Yüksek doz A vitamini alımı, yoğun saç dökülmesine neden olabilir. Bu denge uzman kontrolünde olmalıdır. Vitamin kullanımının sona ermesiyle saç dökülmesi şikayeti de duracaktır.

Mantar Hastalıkları

Saçlı deri yapısını tutan mantar rahatsızlıkları, sıklıkla çocukluk çağında görülse de yetişkin bireylerde de saç dökülmesi şikayetine yol açabiliyor ve tedavisinin yapılmaması ya da geciktirilmesi halinde kalıcı kellik ile sonuçlanabiliyor.

Anokresi ve Bulimia

Anokresi ve bukimia gibi yeme bozukluğuna sahip hastalarda vücudun ihtiyaç duyduğu demir, vitamin, protein ve çinko gibi elementler alınamadığı zaman saç dökülmesi şikayeti kaçınılmaz olabiliyor. Bu hastalıkların tedavi edilmesinden sonra şikayet sona eriyor ve yitirilen saçlar yeniden gelebiliyor.

Stres

Çok yoğun stresli geçen zamanlarda saç dökülmesi şikayeti başlayıp, stres unsurundan uzak kalınamaması halinde bu şikayette artış olabiliyor. İç dengenin bozulmasına neden olan stres, bazı hastalıklara neden olduktan sonra bunun yan etkisi olarak saç dökülmesine neden oluyor.

Demir Eksikliği

Vücudun ihtiyacı olan demir miktarı sağlanamadığında ya da demir emiliminde sorun yaşayan hastalarda saç dökülmesi şikayetine sık rastlanılıyor.

Sistemik Hastalıklar

Sistemik hastalıklar saç dökülmesine neden olabiliyor. Tiroit ve anemi ana nedenleri olduğu bu grupta aynı zamanda; ağır cerrahi işlemler, ateşli rahatsızlıklar, enfeksiyon hastalıkları ve grip gibi durumlar da olabiliyor. Bu durumlardan sonra yaşanan yoğun saç dökülmeleri, bir an önce tedavi edilmesi halinde sona eriyor.

Hormonal Değişiklikler

Özellikle doğumdan sonra görülen saç dökülmesi, hamilelik hormonunun yerini yeniden östrojen hormonuna bırakmasına bağlı görülüyor. Ortalama 1 ila 2 ay süren saç dökülmesi normal olarak karşılanıyor. Daha uzun süren saç dökülmesi şikayeti için uzman doktorlara başvurmak gerekiyor. Hormonal değişimler aynı zamanda menopoz ile birlikte de görülüyor. Saç dökülmesi bir süre sonra tamamen durmuş olsa bile menopoz öncesi saç yoğunluğu maalesef yakalanmaz.

Günlük Bakımlar

Saç dökülmesinin altında yatan neden her zaman medikal ilaç kullanımı ya da tıbbi bir rahatsızlık olmuyor. Sık şampuan ile yıkama, boyama, ısı şekillendirici gibi bazı yöntemler de saçlarda kırılmaya ve kopmaya neden olabiliyor. Özellikle ıslak durumda elastikiyeti artan saçlar kolay bir şekilde zarar görebiliyor. Bu yüzden ıslak saçları çok sert taramamak ve sıkı bir şekilde at kuyruğu şeklinde bağlamamak gerekiyor.

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çalışma Saatleri
Hafta içi: 08.00-19.00
Hafta sonu: 09.00-18.00