Saç ekimi sonrası kabuklar nasıl temizlenir sorusu, tüm saç ekimi yapan kişiler tarafından bilinmesi gereken durumlardır. Saç ekiminden sonra oluşan kabuklanma, tüm saç ekimi sonrasında yaşanabilir bir durumdur. Dolayısıyla bu konuda doktorunuzun tavsiyesi ile bu süreci kolaylıkla atlatabilirsiniz.
Saç Ekimi Sonrası Kabuklar Nasıl Temizlenir?
Saç ekimi, biraz zorlu geçen bir süre olduğundan dolayı saç ekimi sonrası kabuklar nasıl temizlenir sorusu da sürekli olarak gündemdedir. Bu operasyon sırasında kendinizi yorgun ve fiziksel olarak bitkin hissedebilirsiniz. Bu süreçte saç deriniz de etkilenecek ve yıpranacaktır. Saç derisi aşınmasının bu kadar şiddetli olmasının nedeni bu bölgede binlerce delik veya kanalın açılmasıdır. Çok az ekim yapılan saç ekimlerinde bile yaklaşık 2500-3000 saç ekimi yapılmaktadır. Her greft için saç derisine mikromotor veya perforan cihaz batırılır ve saç kökleri kesilerek gevşetilir. Sonuç olarak, her greft bir delik/yara oluşturacaktır. Burada bu kanallardan veya deliklerden kafa derisinin yüzeyine akan kan pıhtılaşır, kurur ve bu bölgede kabuklanmalara neden olur. Aynı durum ekim alanı için de geçerlidir.
Saç Ekim Alanı Kanar mı?
Operasyonda DHI saç ekimi tekniği kullanılmazsa, ekim yapılacak alana tekniğe göre ekim kanalı veya delik açılır. Tıpkı donör bölgede olduğu gibi ekim alanındaki bu bölgelerde bir miktar kanama olur ve bu kan kurur. Dolayısıyla saç derisinde kabuklar oluşturur. Saç ekimi operasyonu sırasında bu tür kanamalar veya operasyondan hemen sonra temizlik yapılması mümkün değildir. Aslında bu kan pıhtılarının suyla ilk teması 3 gün sonra ilk yıkamada olabilir. Bu süre zarfında, kan kabuklara dönüşmektedir.
Saç Ekiminden Sonra Kabukların Temizlenmesi
Saç ekimi sonrası sert deriyi çıkarma işlemi ilk saç yıkama ile başlar. İlk şampuan, saç ekiminin yapıldığı saç ekim merkezinde Doktor Ahmet Ayık kontrolünde yapılır. İlk yıkama ve sonrasındaki hassas yıkamaların başarısı, kabukların hızlı ve sağlıklı bir şekilde temizlenmesi için de oldukça etkilidir. Saç ekimi sonrası oluşan kabukların, eklenen saçlara zarar vermeden kısa sürede temizlenmesi için ilk yıkama ve sonraki ince yıkamaya dikkat etmek gerekir.
- Yıkamadan önce ekim bölgesine ve saç köklerinin alındığı donör bölgeye bol miktarda yumuşatıcı losyon sürülür, losyon tüm saç köklerine ulaşmalı ve ortalama 45 dakika beklemelidir.
- Bu hassas yıkamalarda kullanılan yumuşatıcı krem, dış kabuk çıkana kadar sürer ve Bepanthol gibi kremlerden veya hazır jellerden oluşur.
- Bu yumuşatıcı emülsiyonların yıkama öncesi kullanım amacı kabuğun tamamen yumuşatılmasıdır. Bu nedenle ekilen saç köklerine zarar vermeden sert deri alınmış olacaktır.
Saç Ekiminden Sonra Temizleme İşlemi
- Losyon uygularken sürtünme etkisi yoktur. Ekim yapılan alana yeterli miktarda losyon dökülür ve tüm bölgelere uygulanır.
- Saçın tüm köklerine ulaşabilmesi için ilgili bölgeye hafif bir tamponlama etkisi uygulanabilir.
- Losyonu 45 dakika beklettikten sonra kabuk yumuşayacaktır. Bu sürenin sonunda losyonu temizlemek için ılık su kullanılır.
- Ciltteki losyonu temizledikten sonra ekim yapılmayan bölgeye biraz şampuan dökülür ve bölge köpürtülür.
- Köpürme gerçekleştikten sonra oluşan köpük de ekim alanına taşınır. Yine sürtünme hareketlerinden kaçınılır ve ekim alanı hafif hareketlerle temizlenir.
- Ilık su ile yıkamaya başlayabilirsiniz.
Yıkamadan Sonra Saç Ekim Yeri Nasıl Kurutulur?
Yıkama işlemi tamamlandıktan sonra yumuşak bir havlu yardımıyla kurutma işlemi tamamlanır. Burada da havluyu saç derisine sürmemeye dikkat etmek önemlidir. Saça bir havlu koyup hafif bir tampon şeklinde kurutulması yeterlidir. Tüm kabuklar ilk yıkamadan hemen sonra temizlenmez. Bu sebeple saç ekimi sonrası tüm kabuklar temizlenene kadar hassas bir şekilde bu işlemlere devam edilmelidir. Bu kabuklar her temizlik sonrası biraz geçmiş olacaktır. Gereken süre dolduğunda kabuklar iz bırakmayacaktır. Saç ekiminin ilk gününde oluşan kabuk, ilk 10 günün sonunda neredeyse tamamen ortadan kalkar. Ancak bu her hastada aynı anda aynı şekilde gerçekleşmeyebilir. Bazı hastalarda saç ekimi sonrası kabuklanmalar 15 gün sonra tamamen kaybolabilir. Bu nedenle kabuk 10 gün içinde geçmezse panik yapmayın ve birkaç gün daha bekleyin.